• info@hisimplementation.nl

Het laatste nieuws

Terugkomdag Yes We Can Clinics

Dinsdag 20 september heeft de allereerste terugkomdag van de Health Innovation School-Implementation plaatsgevonden. Met een mooie groep Rebellen zijn we te gast geweest bij Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. We hebben genoten van de inspirerende presentatie van Derek van Enk en de indrukwekkende verhalen van de fellows.

Yes We Can Clinics: “Resultaat bereik je door vanuit verbinding te werken”.

 

Benieuwd naar ervaringen en verhalen van de Rebellen van de eerste HIS-I editie? Bekijk dan het digitale HIS-I magazine

 
 

Leren innoveren wordt beloond: HIS-I benoemd tot Koploper

Het initiatief Health Innovation School – Implementation (HIS-I) is benoemd tot Koploper door Actie Leer Netwerk. Het Koplopernetwerk stimuleert en inspireert zorg- en welzijn organisaties om innovatie toe te passen om het personeelstekort in de sector tegen te gaan.

 

Het belang van sociale en technologische innovatie, of beter gezegd; de nóódzaak tot sociale en technologische innovatie binnen zorg en welzijn, wordt steeds duidelijker. Ook bij de huidige bewindslieden van het Ministerie van VWS staat innovatie inmiddels bovenaan de agenda.

 

Dit blijkt bijvoorbeeld heel duidelijk uit het Rapport ‘WOZO Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen’ dat minister Helder onlangs liet verschijnen. Uit dit rapport blijkt dat de inzet van technologie een belangrijke rol speelt bij zowel het terugdringen van de zorgvraag, het verlichten van de werkdruk als het beheersen van de kosten van de zorg.

 

Helpen innoveren

Opvallend is dat de minister inzet op (opschalings)coaches die binnen zorginstellingen kunnen helpen bij het implementeren van innovaties. Daarmee sluit ze aan bij conclusies die wij (en anderen) eerder ook trokken; er is veel ervaring met het bedenken van nieuwe innovatieve concepten, diensten en technologische toepassingen, maar het implementeren en opschalen hiervan blijkt vaak veel lastiger dan gedacht.

 

Leren innoveren

Om die reden sloegen Transvorm, Care Innovation Center, Zorg aan Zet en Coöperatie Slimmer Leven de handen in elkaar en samen ontwierpen zij de Health Innovation School – Implementation (HIS-I). De deelnemers aan de HIS-I zijn medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties die vanuit hun functie een verantwoordelijkheid dragen voor innovatie.

 

Elke deelnemer gaat gedurende het acht maanden durende HIS-I programma aan de slag met zijn eigen ‘implementatievraagstuk’. Dit programma bestaat uit tien lesdagen in een mix van fysieke en online bijeenkomsten dat kennis, expertise en praktische handvatten voor het implementeren en opschalen biedt.

 

 

Een breed palet aan inspirerende sprekers (variërend van inhoudelijk deskundigen tot landelijke beleidsmakers) draagt bij aan het programma. Maar vooral leren de deelnemers van elkaar. Bijvoorbeeld in netwerksessies die begeleid worden door experts van Avans, Fontys en Zuyd Hogeschool.

 

Samen innoveren

Iedereen die ervaring heeft met innoveren op de werkvloer weet dat je het niet alleen kunt doen of dat je het samen moet doen. Veranderen vergt draagvlak, samenwerking en ruimte voor reflectie. De deelnemers aan de HIS-I gaan daarom ook niet alleen het traject in. Directeuren of bestuurders van de deelnemers laten commitment zien door onder andere aan te sluiten bij twee bestuurlijke bijeenkomsten. Daarnaast stelt elke deelnemer een intern team samen om de implementatie goed mee vorm te geven in de organisatie. Het intern team neemt ook deel aan tweeprogramma dagen van de HIS-I.

 

Een groep klaar, tweede in de maak

Onlangs sloten 36 Rebels, zoals we de deelnemers noemen, de eerste editie van de HIS-I af, maar pp 15 november start de HIS-I 2.0! Heb je interesse om mee te doen? Kijk dan op www.hisimplementation.nl en meld je aan of stuur een mail naar info@hisimplementation.nl.

De Health Innovation School – Implementation 2.0 komt eraan

Op 7 juni sloten we de allereerste Health Innovation School – Implementation (HIS-I) af. Maar liefst 36 deelnemers ontvingen een certificaat ter afsluiting van dit programma. De HIS-I bestond uit tien programmadagen waarin de deelnemers van 35 verschillende werkgevers in zorg en welzijn uit Brabant en Limburg kennis, expertise, succesvolle voorbeelden en praktische handvatten hebben gekregen voor het implementeren en opschalen van sociale en technologische innovaties.


Bouwen aan innovatief vermogen

De deelnemers zijn aan de slag gegaan met een eigen implementatievraagstuk waarbij ze een intern team vanuit de organisatie hebben betrokken. Zo draagt de HIS-I direct bij aan een groter innovatief vermogen van de organisatie.


Meedoen aan HIS-I 2.0?

De eerste HIS-I was een groot succes en daarom starten we in november 2022 de HIS-I 2.0. Heb je interesse om deel te nemen? meld je direct aan via deze link of stuur een mail naar: info@hisimplementation.nl.


De HIS-I is georganiseerd door Transvorm, Zorg aan Zet, Care Innovation Center en Coöperatie Slimmer Leven, in nauwe samenwerking met Avans, Fontys en Zuyd Hogeschool.